Ahşap Kepenk

Ahşap kepenk sistemleri yapılarda bir güneş kırıcı görevi üstlenerek hem görsel hem de doğallık açısında katma değer sağlamaktadır. Kepenkler, her türlü binada kullanılması mümkün olan ve dekoratif amaçlarla tercih edildiği bilinen ürünlerdir. Bütün pencere ve kapı dış açıklıklarına uygulanabilmektedir. Isı yalıtımı gibi avantajları da bulunan ahşap kepenklerin, beraberinde meydana getirdiği birçok avantaj vardır. Ahşap kepenk avantajlarıyla ilgili şu hususlara değinmek mümkündür;

  1. Bina Dekorasyonunu Destekler

Ahşap, hayatın hiçbir döneminde trend olma özelliğini kaybetmemiştir. Gerek iç mekanda gerekse dış mekanda ahşap detaylara rastlamak mümkündür. Bu sebeple dekoratif ahşap kepenk kullanımı, dış mekan tasarımını destekleyecektir. Kepenk lamelleri istenildiği takdirde kanat sereni içerisine monte edilerek daha modern bir görünüme, istenildiği takdirde kanat sereni dışına monte edilerek daha klasik bir görünüme imkan vermektedir. Çoklu kanatlarda da kullanıcının dilediği şekilde sürme veya katlanır sistemler uygulanabilmektedir. Kanatlar açık ve kapalı konum da kilitlenebilmektedir. Bunun dışında belirli aralıklarda ve ölçülerde hareketli lamel uygulamaları yapmak mümkündür.

  1. Zararlı Güneş Işınlarını Engeller

Kepenklerin en temel kullanım nedenlerinden biri de zararlı güneş ışınlarını engellemeleridir. Bu sayede iç mekanın fazla ısınmasını engelledikleri gibi, mobilyaların ve pencerelerin zarar görmelerinin de önüne geçerler.

  1. Rüzgarın Şiddetini Kırar

Özellikle kış ayları, şiddetli rüzgar nedeniyle adeta dayanılmaz bir hal alır. Rahatsız edici bir ses çıkartan rüzgar, aynı zamanda şiddetiyle iç mekanın ısı dengesini de engeller. Kepenk kullanımı ise rüzgarın şiddetini kırarak daha az etkilenen bir iç ortam imkanı sağlar.

  1. Isı Yalıtımı

Ahşap kepenk kullanımı hem kış aylarında hem de yaz aylarında ısı yalıtımı avantajı sağlar. Güneş ışınlarının içeri girmesini engellemesi ya da rüzgarın direncini kırması, bu ısı yalıtımını mümkün kılan temel unsur olarak görülür.

  1. İç Havalandırmayı Engellemez

Kepenk yerine kullanılan bazı yapılar, iç mekanın havalandırmasını engellediği sebebiyle pek de tercih edilmez. Oysa kepenkler, kanat aralarında bulunan boşluklar sayesinde iç ortamın havalandırmasını önlemediği gibi, destekler.

 

Ahşap Kepenk Modelleri

Ahşap kepenk modelleri birden fazla unsura göre kategorize edilebilir. Örneğin öncelikle kanatlı ve sürme şeklinde bir sınıflandırma yapılır. Ardından kullanıldıkları yere göre bir sınıflandırma yapılarak nihai sonuca ulaşılır. Ahşap kepenk modelleri, aşağıda verildiği şekilde sınıflandırılabilir.

  1. Kanatlı Kepenkler

Bu kepenk modelleri en yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Var olan açıklığa ve kanat genişliklerine göre ikili, dörtlü veya altılı olarak uygulanabilmektedir. Kullanılacak ağaç cinsine ve sistemin ağırlığına göre mekanizmalar değişiklik gösterebilir.

  1. Sürme Kepenkler

Sürme kepenkler raylı sistemler üzerinde hareket eden kepenklerdir. Geniş kanat ölçülerinde olan uygulamalarda veya çoklu kanatlı sistemlerde tercih edilmektedir. Dış mekanlardaki geniş açıklıklarda raylı sistemler üzerinde rahatlıkla hareket edebilmektedir, şekilde tasarlandıkları için kullanım kolaylığı sağlarlar.

PeriodPWF
PeriodPollux
PeriodPellet